Update cookies preferences

Avontuurlijk Sumatra, Java en Bali 28 dagen

4 weken Indonesië! Dus voldoende tijd om deze 3 eilanden te ontdekken in je eigen tempo. Met op Sumatra oa de Orang Utans, op Java de Puncak pas, Green Canyon, Borobudur en de Bromo. Op Bali een dolfijnentochtje en lekker slenteren door het kunstenaarsdorpje Ubud. Aansluitend een strandvakantie.

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam (ook Brussel mogelijk).

Dag 2

Aankomst Medan - inchecken hotel.

Na aankomst op de Polonia luchthaven van Medan maak je kennis met je chauffeur en gids. Je wordt nu naar je hotel gebracht en je bent de rest van de middag vrij. Je kunt nu even zelf de stad ingaan of de omgeving bekijken.

Dag 3

Medan - Bohorok.

Na het ontbijt stadstour met bezichtiging Moskee en het Sultan Paleis . Daarna rit naar Bohorok, onderweg zie je de palmolie en rubberplantages. Hotel in Bohorok.

 

Info:

Vroeger was Medan een kleine plantagestad. Tegenwoordig is het een stad met ruim 2 miljoen inwoners en tevens de grootste stad van Sumatra. De internationale, maar kleine luchthaven Polonia ligt ten zuiden van de stad Medan. De stad heeft maar liefst acht etnische groepen en met name de Chinezen zijn in grote getallen actief in de detail- en groothandel. Medan is weliswaar een drukke stad met veel verkeer, maar zeker het bezoeken waard. Het in 1888 gebouwde gele paleis van de sultans van Deli, nog altijd gedeeltelijk bewoond door de familie van de sultan, is zeker een bezoek waard. Evenals de koloniale gebouwen, zoals het door de architect Cuypers ontworpen bankgebouw van Bank Indonesia en Hotel De Boer (nu Dharma Deli) zijn prachtige koloniale bouwwerken.

Dag 4

Bohorok - Bezoek Orang oetan park.

Na het ontbijt een wandeling door de jungle om de Orang-oetans te zien. Per traditionele kano steek je de rivier over om de zien hoe de Orang-oetans gevoed worden. Na deze voedertijd ga je terug naar je hotel. Als je wilt kun je opgeven voor een 3 uur durende jungle wandel tocht.

Dag 5

Bohorok - Brastagi.

Na ontbijt ga je naar Brastagi, hier stop je bij de Sembahe rivier, je neemt een kijkje bij de Sukulikap waterval en je bezoekt het traditionele dorp Batak Karo bij Peceren. Je bezoekt de lokale fruitmarkt en 's middags ga je terug naar je hotel. 

Dag 6

Brastagi - Samosir.

Na ontbijt ga je naar Parapat en onderweg bekijk je de Sipiso-piso waterval. Je gaat naar Rumah Bolan, het oude paleis van de Batak Simalungun koningen. Met de boot naar het eiland Samosir, inchecken in hotel.

Dag 7

Samosir Excursies.

Na ontbijt excursies rond Lake Toba en bezoek aan verschillende Batak Taba dorpjes: • Tomok: oude graftombe van de Sidabutar koningen. • Ambarita: de stenen stoelen en executieplaats van de Sjalagan koningen. • Simanindo: Batak Toba traditionele dansen (tor-tor) en bezoek museum. 's Middags terug naar het hotel.

 

Info:

Danau Toba, het grootste meer van Zuidoost-Azië, ligt in het hart van het TobaBatak land. 

Dit kratermeer is het resultaat van een enorme eruptie, ruim 300.000 jaar geleden. 

Het gigantische meer ligt op 906 meter hoogte en bestrijkt een oppervlakte van 1707 km². Midden in het vulkaanmeer ligt het eiland Samosir met een oppervlakte van 627 km², door een brug verbonden met het plaatsje Pangururan. Samosir is het centrum van de Toba Batak. 

De traditionele huizen zijn gebouwd op palen met aan de punt van het dak buffelhorens bevestigd. De Toba Batak zijn vermaard om hun traditionele weefsels (ulos) en hun voorliefde voor muziek, zang en dans. 


Een aantal plaatsen op Samosir verdient bijzondere aandacht. 

Eén van de bekendste is Tomok. Hier rust de animistische vorst Sibadutar in een stenen sarcofaag. Bekend is ook het winkelstraatje, richting haven, waar tegen redelijke prijzen (uiteraard afdingen) ulosdoeken, Batakkalenders en muziekinstrumenten te koop zijn. 

Minder toeristisch is het rustieke Ambarita. Aan de rand van het dorpje, voor een rijtje Batakhuizen, staat een kring van stenen stoelen, die de rechtszaal vormen van het vorstengeslacht Siallaga. Aan de uiterste noordpunt ligt Simanindo, het voormalige vorstenverblijf van Raja Sidauruk.

Dag 8

Samosir - Sipirok.

Na ontbijt terug naar Parapat, bezoeken van koffieplantage, traditionele markt bij Balige Sigur-sigur, naar Sipoholon Hot springs, natuurwandeling langs de oevers van de Sarulla river en dwars door rijstvelden. Inchecken hotel.

Dag 9

Sipirok - Bukittinggi.

Je verlaat Sipirok en je komt langs tropische regenwouden van Rimba Panti. Even stoppen om te zien hoe de apen de kokosnoten pakken van de bomen. Bezoek aan de peper, vanille, cardamon en cinnamon tuin, je passeert de equator lijn bij Bonjol. 's Middags aankomst in Bukittingi, bezoek aan charmante steden Minangkabau. Inchecken hotel.

Dag 10

Bukittinggi - Minangkabau tour.

Vandaag rij je naar Batu Sangkar via Tabek Patah, stoppen bij Rao-Rao om het traditionele dorp van Minangkabau te zien. Langs koffiefabriekjes, aankomst te Batu Sangkar, bezoeken Paleis van Minangkabau koninkrijk bij Pagaruyung. Bezoek dorp Pandai Sikat. Bekijken van het traditionele handweven en hout snijden.

 

Info:

Het bekoorlijke Bukittinggi ligt in de hooglanden op 930 meter hoogte. Het heeft schone straten, frisse lucht en leent zich goed voor het maken van prachtige wandelingen. Bukittinggi ligt in ‘het land van de Minangkabau’. Aan de westzijde houdt de stad abrupt op bij de Ngarai Sianok, een diepe indrukwekkende kloof die in de koloniale tijden het Kabouwengat werd genoemd. De Taman Panorama biedt een prachtig uitzicht over de kloof, waar u ook het tunnelnetwerk aantreft, dat door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en als opslagplaats voor munitie diende. Een andere bezienswaardigheid is Fort de Kock, gebouwd door de gelijknamige Generaal De Kock, in 1825, tijdens de Padri-oorlog. Ook het bezoeken waard is de klokkentoren van Bukettinggi, die ook wel de Big Ben wordt genoemd. De Pasar (markt) is het ontmoetingspunt voor de lokale bevolking, waar men als toerist uren kan door brengen om van dit kleurrijke schouwspel te genieten.

Dag 11

Bukittinggi – Padang/luchthaven - Bogor.

Na ontbijt vervoer naar Padang, bekijken van Anay Valley en watervallen. Wegbrengen naar luchthaven van Padang, Sumatra. Je hebt nu een binnenlandse vlucht naar Jakarta. Vanuit Jakarta rijden we door naar Bogor. Na inchecken en een bezoek aan de prachtige Botanische tuinen heb je de rest van de avond vrij.

Dag 12

Bogor - Bandung.

Vandaag vertrekken we na het ontbijt via de Puncak pas naar Bandung. De Puncak pas is een schitterende rit door bergen en dalen, links en rechts zie je verscheidende theeplantages. In dit gebied kun je mooie wandelingen maken over de theeplantages. Het is een inspirerende bergstreek en een geliefd binnenlands toeristengebied op West-Java. In het weekend kan het hier erg druk zijn, waarbij het verkeer zich bumper aan bumper uitstrekt van Bandung tot aan Jakarta. De 1200 meter hoge Puncak pas, is mistig en schilderachtig als hij niet bedekt is met wolken, regen of verkeer.

 

Info:

Puncak is de naam van het gehele gebied, van de pas zelf en een stadje dat op de top van de pas ligt. Hier vindt je de beste uitzichten, bijna tot aan Jakarta. Je kunt hier uitkijken over de Parhyangan hoogvlakte. Je chauffeur –die je inmiddels al goed hebt leren kennen- zal je naar het schitterend gelegen Rindu Alam restaurant brengen. Hier krijg je van ons weer een lekkere en behoorlijke maaltijd. Geniet van het mooie uitzicht dat tot de beste van heel West-Java behoort. Je kunt nu vanaf het restaurant de heuvel aflopen om de enorme Gunung Mas Theeplantage te bezoeken. Hier kun je dan zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Erg leuk om te zien. 's Avonds komen we in Bandung aan en gaan we inchecken in het Savoy Homann Hotel. Het hotel werd al in de jaren twintig gebouwd, de gouden tijd van de art/deco architectuur. Het is een van Azië’s grootste hotels. De eetzaal is een spectaculaire replica van een eetzaal aan boord van een transatlantische oceaanstomer uit de jaren dertig.

Dag 13

Bandung.

Bandung ligt in een zeer fraaie omgeving te midden van het grootste vulkanische massief van Indonesië. De stad heeft een relatief koel klimaat. De eerste bezienswaardigheid die we vandaag gaan bezoeken is ‘Jeans street’ oftewel Jalan Cihampelas. Het is een zeer opzichtige en meest beroemdste winkelstraat van Indonesië. Hier kun je kleding kopen, met name spijkerbroeken voor echt sensationele lage prijzen. Als je geïnteresseerd bent in het kijken (en misschien kopen) van goud en zilver gaan we naar Jalan Braga. Het is best interessant om hier even doorheen te lopen en een glimp op te vangen van de art/deco architectuur. In deze buurt vindt je ook Nederlandse cafés. Voor een mooi uitzicht over Bandung en een fraaie zonsondergang gaan we naar het Dago Tea House. Dago is een erg dure wijk met enige elegante Sudanese restaurantjes. Het is erg plezierig om hier wat rond te lopen, in de schaduw door de vele bomen. Vlak achter the Tea House is een waterval (Curug Dago), dit is een paar minuten lopen. 


's Avonds gaan we naar de berg Lembang. Dit is een echte aanrader en erg gezellig. Hier kun je maïs eten en een Indonesisch biertje drinken in een van de vele kleine eettentjes langs de kant van de weg. Ook kun je genieten van het nachtuitzicht over Bandung. Laat in de avond gaan we dan naar het hotel voor de overnachting.

Dag 14

Bandung - Pangandaran.

Na een heerlijk ontbijt gaan we vandaag richting Pangandaran, eerst bezoeken we nog de indrukwekkende Malabar theeplantage. Deze ligt ten zuiden van Bandung. Het is een door de regering bestuurde plantage aan de voet van de Gunung Malabar. Met zijn weidse uitzichten over de dalen beneden, mooie gebouwen, schitterende wegen, is deze uitgestrekte plantage een oneindige verrukking voor het oog. Echt schitterend. In 1896 werd er begonnen met de bouw van deze plantage en werd snel beroemd om haar schoonheid, efficiency en top kwaliteit thee. We kijken rond in de fabriek en het is mogelijk hier de thee te proeven. 's Avonds komen we in Pangandaran aan.

Dag 15

Pangandaran.

Na ontbijt gaan we het Pangandaran natuurreservaat bezoeken, oftewel Cagar Alam. Het is 530 hectare groot en je komt hier verschillende soorten apen, herten, vogels en bantengs tegen. Deze dieren kun je van dichtbij observeren. Wil je nog verder wandelen door het oerwoud, dan kun je een ervaren gids huren. Je zou je hier bijna in een Robinson Crusoe film wanen, soms ben je hier echt van god en iedereen verlaten. Je kunt binnen dit park van alles vinden: grotten, teakbossen, banyanbomen, weilanden, zeekusten en Japanse bunkers. Verder kun je hier nog stekelvarkens, pauwen en neushoornvogels zien. 


Na de lunch gaan we de Green Canyon bezoeken, waar je in bootjes van uitgeholde boomstammen een twee a drie uur durende tocht maakt door een adembenemend mooi rivierlandschap. In de droge tijd is het doorzichtige water heldergroen. Deze Green Canyon loopt door een imposant rotsmassief. Dit unieke gebied wordt nog mooier door de vele watervallen, kleine natuurlijke meertjes en grotten. Aan het einde van de boottocht, voordat je weer retour gaat, kun je lekker zwemmen zolang je wilt in een magisch ingesloten vijver. 


's Avonds ben je dan vrij, je hebt tijd voor een strandwandeling, een filmpje kijken in de bioscoop of gewoon even op een terrasje wat drinken en kennis maken met de plaatselijke bevolking.

Dag 16

Pangandaran - Wonosobo.

Vandaag zal je vroeg uit de veren moeten, want om 06.00 uur brengt je chauffeur je naar Kalipucang, om vandaar met de veerboot naar Cilacap te gaan (optioneel). Het is een boottocht van ruim 4 a 5 uur. Onderweg kun je op de boot wat Indonesische snacks en drinken kopen. 

De chauffeur zal niet meegaan want er kunnen geen auto’s mee. Hij haalt je 's middags dan weer op bij het Cilacap havengebied. 


Onderweg kom je allemaal kleine dorpjes tegen waar je even afmeert om de plaatselijke bevolking af te zetten of op te halen. Cilacap’s natuurlijke haven, wordt beschermd door het lange strafeiland Nusa Kampangan. Jarenlang hebben hier honderden mensen gevangen gezeten die deel hadden genomen aan de mislukte coup in 1965. Het is tot 1992 verboden gebied gebleven, sindsdien zijn er weer excursies naartoe georganiseerd.

Dag 17

Wonosobo - Yogyakarta.

Vandaag is het weer de moeite waard om vroeg uit je bed te gaan, want je gaat het Dieng plateau bezoeken. Dit betoverende hoogland, dat al sinds heel vroege tijden heilig is, biedt lieflijke berglandschappen, een koel klimaat, fascinerende vulkanische kloven en oude Hindoeïstische tempels. De naam Dieng komt van Di Hyang, dat woonplaats van de goden betekent. Dieng was vroeger een enorme vulkaan; door een grote uitbarsting veranderde het landschap na duizenden jaren in het tegenwoordige drassige plateau. Ben je uitgekeken en heb je alles gezien dan vertrekken we vanavond nog naar Yogyakarta, een van werelds grootste dorpen en Java’s culturele hoofdstad.

Dag 18

Yogyakarta.

Vandaag wordt je alweer vroeg gewekt door je chauffeur. Vandaag begint je dag met een uitstapje die zijn weerga niet kent; het bezoeken van de Borobudur. Dit kolossale, kosmische bouwwerk is een van de indrukwekkendste scheppingen van de mens. De tempel is een van de grootste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen.

 

Je uitstapje naar de Borobudur ben je al vroeg begonnen dus tegen een uur of twee ben je weer in het centrum van Yogya. We brengen je dan naar de Taman Sari. Dit waterkasteel werd in 1758 gebouwd door de sultan. Taman Sari had vroeger verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om te dansen. Na de vogeltjesmarkt bezoek je het paleiscomplex Kraton. De Kraton ligt verscholen achter een hoge muur. In de glorietijd van het sultanaat woonden hier bijna 20.000 mensen. In het hoofdgebouw, op de binnenplaats met prachtige bomen, die bewaakt wordt door wachters, krijg je een indruk van de macht en elegantie die het sultanspaleis vroeger uitstraalde.

 

Na het bezoek aan de Taman Sari, Kraton en de vogeltjesmarkt brengen we je naar de Jalan Malioboro. Deze straat is de belangrijkste verkeersader van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. Overdag staan overal langs deze brede straat marktkramen, waar batiks, leer, zilver en alle mogelijke souvenirs te koop worden aangeboden. Na een indrukwekkende dag laat in de avond weer terug naar het hotel.

Dag 19

Yogyakarta.

Vrije dag.

Dag 20

Yogyakarta - Solo.

Na ontbijt gaan we vandaag richting Solo, de culturele hoeksteen van Java. Het wordt beschouwd als de meest Javaanse stad van Java. Je ontdekkingsreis door Solo begin je met een bezoek aan het Mangkunegaran Paleis. Het is 200 jaar geleden gebouwd en het indrukwekkende complex bevat een aantal gebeeldhouwde teakhouten paviljoens te midden van een tropische tuin, een uitstekend museum, een souvenirwinkel en een van Java’s mooiste gamelan orkesten. Je moet je wel conservatief kleden om hier naar binnen te mogen gaan. Binnen het complex zijn er Engelssprekende gidsen die je rond kunnen leiden.


's Middags rij je door naar de Candi Sukuh tempel. De terras piramiden bij Sukuh en het nabije Ceto zijn al vergeleken met de ruines van het oude Mexico en Egypte. Sukuh is vaak genoemd als Java’s enige erotische tempel en is uiterst karakteristiek. De ligging van deze tempel op 910 meter hoogte is destijds erg goed gekozen. Ze geven een uitzicht over de hele Midden Javaanse vlakte, wat een grootse locatie is. Als je eenmaal op de bovenste terrassen staat, vind je er een overweldigend panorama; bergen, meren en sawah terrassen. Wat nog aantrekkelijker is dat je hier geen toeristenbureau’s vindt. En de grote toerbussen kunnen de heuvel niet op. Om deze steile verharde weg naar de top te nemen, moet je nog een uurtje behoorlijk zweten en zwoegen. 


In Solo gaan we natuurlijk weer op zoek naar kraampjes en eettentjes waar ze de lokale gerechten serveren. Een oud gebruik in Solo is het snoepen op alle uren van de dag; cassavekoeken, kleefrijst (jada), mie bakso en hete thee. Een van de leukste plaatsen is het populaire Warung Baru in het centrum van de stad. Goede muziek en heerlijk eten. Echt een specialiteit van Solo is de nasi lewit, rijst geserveerd met kip en groenten in kokosroomsaus. Een ander lekker recept is nasi gudeg, rijst met broodvrucht, kokoscrème, en kip of gegiste eieren of lekkere tofu. Of probeer maar eens het gerecht gampol, gemaakt van rijstebloem, kokosmelk en specerijen.

Dag 21

Solo - Malang.

Vandaag heb je een lange autorit voor de boeg, dus we doen het rustig aan. Je kunt wat langer doorslapen, en in alle rust van je ontbijt genieten. Je vertrekt met de auto van Solo naar Malang. Het is een lange rit van ca. 6 uur. Onderweg kun je natuurlijk wat eten in de vele eettentjes langs de kant van de weg.

Dag 22

Malang - Bromo.

Vandaag rijden we naar de Bromo vulkaan. Onderweg een citytour door Malang.

Dag 23

Bromo (excursie) - Kalibaru.

Vanmorgen vroeg uit de veren want om een uur of vier wordt je al gewekt! Je gaat namelijk op pad naar de Mount Bromo, waar je de spectaculaire zonsopkomst kunt zien. Daarna klim je de berg op om langs de kraters te lopen. Een tocht door dit gebergte kan een betoverende ervaring zijn. De Bromo is een actieve 2392 meter hoge vulkaan, en ligt 112 km van Surabaya. De temperatuur bovenop Bromo is ongeveer 5ºC maar kan tot nul dalen, dus trek vooral warme kleding aan. Als je eenmaal bovenop Bromo staat, heb je een magnifiek uitzicht op de actieve Gunung Semeru, Java’s hoogste berg. Achter de Bromo ligt de niet meer actieve vulkaan Gunung Batok, deze heeft richels van boven tot onder. Je zult in het begin denken dat dit Bromo was, maar dat is dus niet het geval. Na bezoek aan de Bromo gaan we richting Kalibaru. Na inchecken in het hotel heb je de rest van de middag vrij.

Dag 24

Kalibaru - Lovina (Bali).

We bezoeken vandaag verschillende plantages, zoals een koffie, cacao en een vanilleplantage. Later op de middag met de veerboot naar Bali. Hier brengen we je naar je hotel op Bali.

Dag 25

Bali (Lovina - Ubud) (einde auto en chauffeur).

Vanmorgenvoeg een dolfijnentochtje met een lokale vissersboot. Om 06.00 uur sta je klaar aan het strand bij het Adirama Beach Hotel. Je wordt opgehaald door een lokale visser om de dolfijnen te spotten. 's middags brengen we je naar Ubud. Dit is de laatste dag met auto en chauffeur.

Dag 26

Bali (Ubud).

Bezoek aan het centrum van Ubud. Ubud is vooral bekend om zijn schilderkunst. De traditionele Balinese cultuur wordt hier hoog in ere gehouden en er zijn vaak religieuze ceremonies. Ubud is de ultieme plek om op souvenirjacht te gaan. Je vindt hier naast de winkels met toeristische prullaria ook zaken waar bijzonder fraaie kunst wordt aangeboden. Ook is Ubud de plek om een Balinees schilderij aan te schaffen.

Dag 27

Bali (Ubud - Kuta) (transfer).

Transfer direct van Ubud naar Kuta.

Dag 28

Bali (Kuta).

Vrije dag. Lekker aan het strand of wandelen langs de vele winkeltjes en uitgaansmogelijkheden te Kuta.

Dag 29

Denpasar – Amsterdam (Brussel).

Je chauffeur brengt je naar de luchthaven van Denpasar voor je vlucht naar Amsterdam of Brussel.

Dag 30

Aankomst Amsterdam/Brussel

Aankomst Schiphol, Amsterdam (of Brussel). Einde rondreis.

Alle reizen Indonesië

Gallerij Sumatra - Java - Bali