Update cookies preferences

Borneo kennismaking -en rondreis 14 dagen.

Een kennismakingsreis van 14 dagen door Borneo en Kuala Lumpur! Met o.a. hoofdstad Kuala Lumpur, Bako Nationaal Park, Dayak stammen, longboats, Kota Kinabalu, Bilit en Sandakan!

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam (ook Brussel of Frankfurt mogelijk).

Vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Dag 2

Aankomst Kuala Lumpur - transfer naar hotel.

Bij aankomst wordt je opgewacht door je chauffeur en gids. Je wordt naar je hotel gebracht, de rest van de dag ben je vrij.

Dag 3

Kuala Lumpur.

We bezoeken het Nationaal Museum, Nationaal Monument en het Parlement House. We rijden verder naar Lake Garden om het oude station en de Nationale Moskee te bezichtigen. We gaan ook een kijkje nemen bij Merdeka Square, een historische plek waar de onafhankelijkheid van het land werd verklaard in 1957. Populaire bezienswaardigheden zijn hier de Sultan Abdul Samad Building – met de unieke Moorse stijl architectuur, hetRoyal Selangor Club House en de St. Mary's Cathedral uit 1894. We gaan de Jamek moskee bekijken en de samenvloeiing van de Gombak en Klang rivier, waar Kuala Lumpur in het midden van de 19e eeuw werd gesticht door Kapitein Yap Ah Loy, een Chinese tinmijnwerker. De Citytour eindigt vandaag met een fotostop bij de Twin Towers.

Dag 4

Kuala Lumpur naar Kuching (binnenlandse vlucht).

Na ontbijt transfer naar de luchthaven van Kuala Lumpur voor de vlucht naar Kuching. Na inchecken in het hotel maken we een City tour. We bezoeken de gigantische Cat Status (mascotte van de stad). Hierna gaan we verder naar Chinatown en stoppen bij de Tua Pek Kong tempel (1876), de oudste in Sarawak. Vanuit de tempel heb je een imposant uitzicht over Fort Margherita (1879). We rijden door naar het moderne Civic Centre voor een panoramisch uitzicht over de stad vanaf een torenblok. Onderweg naar de State Mosgue passeren we de St. Joseph Kathedraal en de Syariah Moslim rechtsgebouw. Ontdek de majestueuze Astana, het voormalige paleis van de White Radja en is nu de officiële residentie van de gouverneur van Sarawak. Ook zie je het oude koloniale rechtsgebouw, compleet met klokkentoren en een granieten obelisk dat gebouwd werd ter nagedachtenis van Rajah Charles Brooke. Aan het einde van de dag bezoeken we het Sarawak museum welke gezien wordt als een van de mooiste in de wereld. Het is een schatkamer van artefacten en de tentoonstelling heeft een belangrijke archeologische en culturele betekenis en waarde.

Dag 5

Kuching.

Na het ontbijt rijden we naar het Bako vissersdorp en onderweg passeren we een mooi mangrovebos met zijn unieke Nipah palmen. We gaan verder met de boot langs de kust voor een 30 minuten durende cruise met uitzicht op de Zuid-Chinese zee alvorens we het Bako dorp bereiken. Na een bezoek aan het informatie en expositiecentrum in het park maken we een trekking tocht door het mangrovebos en observeren we de mudskippers en blue-fiddlers krabben. We nemen het Paku pad om de Proboscis apen te bekijken en klimmen naar het plateau welke de thuisbasis is voor vele verschillende botanische lekkernijen en vleesetende planten. Let goed op de veranderingen in vegetatie (mangrove, regenwoud, Kerangan en Padang bossen). Na de lunch gaan we het Oostelijke deel verkennen en wandelen door het bos met monsterlijk grote regenwoud bomen. Je kunt genieten van de vogels of je observeert andere wilde dieren. In de namiddag gaan we terug naar Kuching.

Dag 6

Kuching to Batang Ai.

We verlaten Kuching en rijden in ca. 4.5 uur naar Batang Ai. Onderweg stoppen we bij Serian, een Dayak handelsstad. We bezoeken een Chinese boerderij om te zien hoe peper en cacao worden verbouwd. Je hebt lunch in Lacahu. De reis gaat vandaag verder door het schilderachtige landschap van rijstvelden, rubber, cacao, peper en oliepalmplantages. Het landschap vermengt zich met weelderig tropisch regenwoud, rivieren en bergketens. Bij aankomst op de haven gaan we verder met de boot om naar je Resort te gaan waar je zult overnachten.

Dag 7

Batang Ai.

We varen verder met de boot en bezoeken een Longhouse en onderweg ervaar je de meest prachtige uitzichten, rijstvelden en viskwekerijen. We bezoeken de Longhouse en worden verwelkomd door de lokale bevolking (natives), ze voeren een culturele dans voor je uit. Dit heet ook wel “Miring” (welkomstritueel). We gaan met de locals mee en kijken hoe ze matten, manden en visnetten maken en herstellen. Je kunt meedoen met de locals zoals het voeden van het vee of handmatig kleren wassen. Jen bent getuige van hanengevechten en een blaaspijpdemonstratie. We varen verder met de boot dieper de rivier op, je ervaart stroomversnellingen en lastige bochten. We stoppen om te genieten van een inheemse picknick op de oevers van de rivier. We keren al peddelend stroomafwaarts terug naar het Resort. Later in de middag maken we een natuurwandeling met een lokale gids.

Dag 8

Batang Ai to Kota Kinabalu (binnenlandse vlucht).

Na ontbijt verlaten we Batang Ai en gaan we naar de luchthaven van Kuching voor je vlucht naar Kota Kinabalu. Je nuttigt je lunch onderweg. Bij aankomst te Kota Kinabalu heb je een transfer naar je hotel, rest van de dag vrij ter besteding.

Dag 9

Kota Kinabalu.

Vandaag maken we een dagtocht met excursies naar de Poring Hotsprings en Kinabalu Park. De reis naar Poring is ongeveer 3 uur rijden en onderweg passeren we inheemse dorpen en stoppen we bij een hangbrug en we zien onderweg de pittoreske landschappen van de Crocker Range. Bij aankomst in het park maken we een wandeling over natuurpaden van laaglandbos en lopen we over een hangbrug. Je kunt hier het tropische regenwoud en flora en fauna observeren, zoals de vlinders en vogels. Als je wilt kun je genieten van een duik in een van de bakken gevuld met warm bronwater. Na de lunch gaan we naar het Kinabalu Park en bekijken we een videopresentatie van het park. We maken een wandeling door het Park met een lokale gids en zoeken en bekijken de verschillende soorten flora en fauna. Je kunt de bergtuin bezoeken om de zeldzame verzameling van de planten, orchideeën en bloemen te zien. In de middag keren we terug naar Kota Kinabalu.

Dag 10

Kota Kinabalu.

Vandaag na je ontbijt een dagtocht naar het Tunku Abdul Rahman Marine Park. We varen met de boot naar het prachtige Sapi eiland. Je kunt hier genieten van het zwemmen in het heldere water van dit tropische paradijs en de zon. Er zijn ook wandeltochten mogelijk voor korte wandelingen in de natuur. Andere optionele activiteiten zijn op deze Mamutik eiland zijn bananenboot tochtjes, Para sailing en windsurfen. Je nuttigt een heerlijke lunch op het strand. Na de lunch ben je vrij om de dag verder vrij te besteden. Later op de dag transfer naar je hotel.

Dag 11

Kota Kinabalu to Selingan island (binnenlandse vlucht).

Transfer naar de Kota Kinabalu internationale luchthaven voor de vlucht naar Sandakan. Bij aankomst te Sandakan transfer met de boot naar Selingan eiland. Inchecken in hotel. Na de lunch ga je met de lokale gids mee naar de broedplaats van de schildpadden. De gids zal een korte uitleg geven hoe de schildpadden in het zand graven alvorens de eieren te leggen. De rest van de dag ben je vrij om te wandelen langs de mooie witte stranden of je kunt snorkelen om de mooie en rijke tropische wateren te ervaren. Dit eiland is een strikt beschermd gebied en bezoekers zijn niet toegestaan om s’ nachts te wandelen zonder toezicht van een parkranger. Na de lunch wachten we op de schildpadden die aan land komen. De parkrangers geven aan waar de beste plaats is waar je kunt kijken naar de schikpadden die eieren gaan leggen. We gaan een kijkje nemen bij de kwekerij om te zie hoe de kleine schildpadjes weer terug naar zee worden geleid.

Dag 12

Selingan Island to Bilit.

We keren terug naar Sandakan met de boot. We rijden naar de Gomantong grotten om de grootste vogelnest te verkennen in Sabah. We rijden langs palmolieplantages door naar een Bilt dorp. Verder per boot naar Kinabatangan voor de lunch. Later in de middag maken we een cruise over de rivier bij het bosreservaat om de wilde dieren en Proboscis apen te bekijken. Neusapen zijn schilderachtig uitziende wezens met een opvallend grote neus en kunnen een breed scala aan geluiden maken. Ze zijn het meest actief tijdens de vroege ochtend en in de late middag. Ze slapen meestal langs een rivieroever. Terug naar de lodge voor diner en overnachting.

Dag 13

Bilit.

Vandaag een vroege riviercruise om vogels te spotten. Hierna terug naar de Lodge voor het ontbijt. Na het ontbijt maken we nog een boottocht om wilde dieren te bekijken in dit weelderige rivierbos. Later in de middag een boottocht naar een ander deel van de rivier waar de wilde dieren en Proboscis apen weer kunnen spotten. Terug naar de lodge voor diner en overnachting.

Dag 14

Bilit to Sandakan.

Vandaag terug naar Sandakan. We bezoeken de Sepilok Orang Utan reservaat welke is gelegen op ca. 26 km buiten de stad. De 4000 hectare oerwoud is werelds grootste Orang Utan reservaat. Je kunt hier observeren hoe de dieren worden gerehabiliteerd en zelf weer in het oerwoud moeten overleven. We maken een trekking door de jungle langs afgebakende paden en zien later een slide show en tentoonstelling in het Nature Education Centre. Na de lunch gaan we verder naar het Paviljoen om een mooi uitzicht over Sandakan te bewonderen. Hierna bezoeken we een centrale markt, een Water Village en de Puu Gih Jih tempel, de grootste Boeddhistische tempel in de regio.

Dag 15

Vertrek Sandakan naar Kuala Lumpur naar Amsterdam (transfer naar luchthaven).

In de ochtend ben je vrij totdat het tijd is voor de transfer naar de luchthaven.

Dag 16

Aankomst Amsterdam.

Aankomst Amsterdam (of Brussel/Frankfurt). Einde rondreis.

Alle reizen Maleisië

Gallerij