Update cookies preferences

Sri Lanka - Pinnawela Regenwoud en Rock Mountain 7 dagen

Een mooie en interessante 7-daagse tour waarbij we het beste laten zien op de route van Colombo, Ratnapura, Kandy en Matale. Met als hoogtepunt het beklimmen van de Leeuwenrots te Sigiriya!

Reis van dag tot dag

Dag 1

Vertrek Amsterdam of Brussel.

Vlucht van Amsterdam naar Colombo.

Dag 2

Aankomst Colombo - Mount Lavinia.

Na aankomst op de Katunayake Bandaranayake luchthaven, maak je eerst kennis met je chauffeur en Engelstalige gids. Je hebt nu een transfer naar je hotel, de rest van de middag ben je vrij en kun je even bijkomen van de vlucht.

Dag 3

Mount Lavinia – Colombo – Ratnapura.

Na het ontbijt maken we eerst een citytour door Colombo, we bezoeken oa het financiële district en een Nederlandse kerk uit 1947 aan de Wolfendaal straat. Na het bezoeken van een lokale markt en een boeddhistische en Hindoeïstische gaan we richting Ratnapura. Inchecken in het hotel en ’s avonds ben je vrij. Het hotel waar je verblijft, heeft eigen theevelden en edelstenenmijnen. Vlakbij het hotel wordt er thee geplukt en wordt er gezocht naar edelstenen in 40 meter diepe mijnen. Vraag je gids of hij even met je meegaat, het is een mooie wandeling door de natuur en theevelden van Ratnapura.


Informatie Ratnapura:

Ratnapura is een district in de provincie Sabaragamuwa van Sri Lanka. Ratnapura telde in 2001 1.008.164 inwoners. De hoofdstad is de stad Ratnapura. De stad ligt op 100 kilometer oostelijk van Colombo en is de stad van de edelstenen. De stenen worden in de mijnen en omgeving gevonden. De plaats ligt in een mooie omgeving. Het uitzicht op Adams Peak is adembenemend. Op deze heilige berg is een tempel gelegen welke bezocht is door de Boeddhist Gautama en heeft hier zijn voetstap achtergelaten op de 2300 meter hoge top van de berg.

Dag 4

Ratnapura - Sinharaja regenwoud – Ratnapura.

Na het ontbijt vroeg in de ochtend gaan we op excursie naar het Sinharaja regenwoud. We worden vervoerd in een grote Jeep en onderweg eten we lokaal voedsel bij plaatselijke etensstalletjes. Het Sinharaja regenwoud is Sri Lanka’s grootste en mooiste regenwoud. Iedereen uit de hele wereld komt hier de zeldzame bomen, planten en vogels bekijken. Van de in totaal 21 soorten tropische vogels, kom je in dit regenwoud al 17 soorten tegen. Het regenwoud is een unieke en bijzondere plaats in de wereld, het is prachtig om hier een wandeling te maken. Je zult zeker genieten van de natuur en de uitleg van de gids.

 

Informatie Sinharaja:

Sri Lanka is een land dat een grote variëteit aan natuurlijke omgevingen heeft. Naast nationale parken die zich met hun uitgestrekte, droge vlaktes uitstekend lenen voor safari’s heeft Sri Lanka ook jungle. Het Sinharaja reservaat, in het zuidwesten van Sri Lanka, is zo’n gebied waar er nog restanten van het oorspronkelijke boslandschap te vinden zijn. Volgens de overlevering is het bos van de oude Singalese koningen (raja), die zouden afstammen van een leeuw (sinha). Het is het oudste regenwoud van Sri Lanka en het staat sinds 1989 op de World Heritage List van de UNESCO. Dit altijd groene tropische regenwoud beslaat 89 km². Sri Lanka’s grootste en mooiste regenwoud is gelegen tussen twee dorpen van Rakwana, Deniyaya en Matugama en is vlakbij Ratnapura. Op een totale oppervlakte van circa 9800 ha vind u hier de meest bijzondere flora en fauna en rivieren. Van de in totaal 830 verschillende soorten tropische planten, vind u in het regenwoud 500 soorten. Er leeft een grote verscheidenheid aan dieren, zoals apen, varanen, insecten, vlinders, waterslangen en vogels, heel veel vogels. Ook de variëteit aan planten is enorm. ’s Avonds gaan we weer terug naar het hotel en ben je de rest van de avond vrij. Je kunt wandelingen maken in de mooie omgeving en contact leggen met de plaatselijke bevolking. Of even lekker zwemmen in het zwembad van het hotel.

Dag 5

Ratnapura – Pinnawela – Peradeniya – Kandy.

Na het ontbijt nemen we afscheid van Ratnapura en gaan we richting Kandy. Onderweg brengen we een bezoek aan het olifantenweeshuis bij Pinnawela waar meer dan 70 olifanten leven. Het ligt langs de oevers van de Maha Oya rivier. De olifanten in dit weeshuis worden verzorgd tot het moment dat ze weer uitgezet of te werk worden gesteld in de bosbouw, voor bijvoorbeeld het verslepen van bomen. Het is niet meer toegestaan de dieren zelf te voederen. Na het voederen nemen de olifanten een bad in de Maha Oya rivier, wat een behoorlijk spektakel is. Het bezoeken van het olifantenweeshuis is een indrukwekkende en hartverwarmende ervaring!

 

Informatie Pinnawela:

Voor de Britse kolonisatie in 1815 leefden er ongeveer 30.000 olifanten op het eiland maar door de jacht was de populatie in 1960 bijna uitgestorven. De overheid besloot daarom om de wilde olifant beter te beschermen en een weeshuis op te richten voor weesolifanten. Het olifantenweeshuis van Pinnawela is sinds de oprichting in 1975 door het Sri Lanka Wildlife Department uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties. Het weeshuis ligt ten noordwesten van de stad Kegalla, tussen de hoofdstad Colombo en de koninklijke stad Kandy. De olifanten worden dagelijks getraind en gevoerd maar zijn verder vrij om rond te lopen. Uiteraard worden ze wel door verzorgers in de gaten gehouden. Tweemaal daags nemen de olifanten, onder het oog van de toeristen, een bad in de Maha Oya rivier. Dit is een goed moment voor het maken van foto’s en te genieten van de speelse jonge olifanten.

 

Na het bezoek aan de olifanten rijden we door naar Peradeniya voor een wandeling door de prachtige Botanische tuinen. De tuinen waren oorspronkelijk een koninklijk park en staat tegenwoordig bekend om de vele soorten orchideeën. Na de wandeling dor de tuinen gaan we eerst lunchen in Kandy. Hierna een stadstour en bezoeken we een lokale markt. ’s Avonds gaan we naar een grote Boeddhistische tempel en gaan we kijken naar een culturele dansvoorstelling. Hierna inchecken in het hotel.

 

 

Informatie Kandy:

De stad Kandy is gelegen op 488 meter hoogte en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sri Lanka. De stad is gebouwd op de berghellingen rond een kunstmatig meer. Kandy is met 112.000 inwoners (2005) één van de grotere steden op Sri Lanka. Het is de hoofdstad van de Centrale Provincie en het gelijknamige district Kandy. Het was de laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk, voordat het hele eiland onder Britse overheersing viel in 1815. Tot het einde van de achttiende eeuw stond de kust van Ceylon (de oude naam voor Sri Lanka) onder bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit bedrijf had een haat-liefde verhouding met het inlandse koninkrijk. De VOC was namelijk afhankelijk van de koning van Kandy die de VOC het kaneel leverde voor het uitoefenen van hun monopolie daarover. Daarnaast haalde de VOC er betelnoten en olifanten. Voor deze drie producten was met name interesse in de handelsgebieden in Azië zelf. Kandy is voornamelijk bekend vanwege de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand), waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. In het bijbehorende museum is het verhaal op diverse schilderijen te zien. De tand zou sinds de 4e eeuw na Christus in Sri Lanka zijn, met een korte onderbreking rond 1283, toen de tand terug naar India zou zijn genomen. Niet alleen door deze tempel, maar ook door de parade genaamd Kandy Esala Perahera, is Kandy de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Hierbij wordt de tand van Boeddha door de stad vervoerd op een olifant, maar sinds een tijd met een neptand om diefstal te voorkomen. Deze parade is in juli of augustus, gedurende een 10 dagen lang feest. De laatste dag van het feest is tijdens volle maan. In 1988 werd Kandy door UNESCO op de Wereld erfgoedlijst geplaatst.

 

Info Botanische tuinen Peradeniya:

Vlakbij Kandy, in Peradeniya, bevindt zicht de Koninklijke Botanische Tuin welkle toebehoorde, als privé tuin, aan de laatste koning van Kandy. Later heeft de tuin als hoofdkwartier gediend aan Lord Mountbatten. Hij was de commandant van de geallieerden van Zuid Oost Azië gedurende de tweede wereldoorlog. De Peradeniyase tuinen kunnen, zonder overdrijven, één van de mooiste tuinen ter wereld genoemd worden. De meest bekende attractie in de tuinen is het Orchidee huis, waarin zich meer dan 300 verschillende soorten orchideeën bevinden.

Dag 6

Kandy – Sigiriya – Dambulla.

Na het ontbijt gaan we richting Sigiriya. We brengen een indrukwekkend bezoek aan de leeuwenrots en gaan deze beklimmen. Al van ver zie je de gigantische rots uitsteken midden in de droge savannevlaktes. Dit bezoek kan weleens het hoogtepunt zijn van je rondreis door Sri Lanka. De steile rots van Sigiriya steekt wel 175 meter boven het landschap uit. Via originele trappen klimmen we omhoog en zie je tekeningen en graffiti van de 1e bezoekers. We gaan nu via wenteltrappen naar een nis waarin de meest indrukwekkende niet-religieuze fresco’s van Sri Lanka kan bewonderen. Via de spiegelmuur arriveer je op een platform bij een steile trap tussen twee gigantische leeuwenpoten. Vroeger was hier een leeuwfiguur uit de rotsen gehakt, maar behalve de resten is daar weinig bewaard van gebleven.

 

Na het bezoek aan de leeuwenrots gaan we richting Dambulla en naar je hotel.

 

Informatie Sigiriya:

Sigiriya of Sigirya is een van de zeven plaatsen in Sri Lanka op de Werelderfgoedlijst. Het complex bestaat uit lusthoven die omgeven zijn door muren en grachten en, boven op de rots, een citadel. Het complex is gebouwd door koning Kassapa I (473-491). Na zijn dood werd het een klooster. Volgens een alternatieve theorie voltooide hij het complex, dat zijn vader koning Dhatusena was begonnen. In de 14e eeuw werd het complex verlaten. De tuinen, die door grachten zijn omgeven, zijn ommuurde terrassen waarin vele waterpartijen voorkomen. De citadel boven op de rots diende ook als paleis. Het is nu slechts een ruïne. In enkele cisternen werd het regenwater opgevangen. Aan de noordzijde van de rots bereikt men halverwege de steile beklimming via trappen de Spiegelwand. Hierop zijn fresco's afgebeeld van 'wolkenmaagden'. Iets hoger is het terras met de restanten van de Leeuwenpoort. De naam Sigiriya, dat 'leeuwenrots' betekent, is hier aan ontleend.

 

Dag 7

Dambulla – Matale – Colombo.

Na het ontbijt gaan we richting Colombo. Eerst bezoeken we de Dambulla grottempel en een kruidentuin, waar je uitlegt krijgt over de verschillende kruiden en wat het kan doen voor je lichaam. Interessante beleving! In de middag gaan we nog even langs een batikfabriekje. ’s Avonds inchecken in het hotel.

 

Informatie Dambulla:

Dambulla is een plaatsje in Sri Lanka, dat vooral bekend is van De gouden tempel van Dambulla, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het ligt in de buurt van Sigiriya en ten noorden van Kandy. Het plaatsje is gebouwd rondom een grote granieten berg, waarop het boeddhistische grottencomplex Raja Maha Vihara te vinden is. Dit complex dateert van eerste eeuw voor Christus en is het grootste en best bewaard gebleven tempelcomplex in Sri Lanka. De omgeving wordt al bewoond sinds de derde eeuw voor Christus. In de eerste eeuw voor Christus vluchtte koning Vattagamini Abhaya (ook bekend als Valangamba) naar het gebied, vanuit Anuradhapura. De koning liet later de tempel in de grot bouwen. In de vijfde eeuw na Christus werd de stupa gebouwd.

Dag 8

Colombo – luchthaven.

Na het ontbijt wordt je naar de luchthaven gebracht.

Dag 9

Aankomst Amsterdam.

Aankomst Amsterdam of Brussel, einde rondreis.

Optioneel

Verlenging aan strand.

Bekijk onze Sri Lanka reizen

Gallerij